Rhijnveste te Hazerswoude-Rijndijk

De omgevingsvergunning voor appartementencomplex Rhijnveste is aangevraagd. Voor Habeko wonen is een ontwerp gemaakt voor 30 sociale huurappartementen op de hoek van de Potgieterlaan, langs de Gemeneweg te Hazerswoude-Rijndijk. Met het ontwerp wordt op expressieve wijze invulling gegeven aan anonieme plek, die op basis van zijn ligging een prominente plek inneemt bij de entree van de kern Hazerswoude-Rijndijk.

concept nieuw

De stedenbouwkundige wand langs de Gemeneweg wordt doorgetrokken en afgerond met het plaatsen van een nieuw volume welke een landmark vormt voor de entree van de wijk. Het markeert het begin van de Potgieterlaan en vormt een prominente overgang tussen bebouwing en de groenstrook langs de weg.

Zicht vanaf groenstrook

Het complex beslaat zes woonlagen op een half verdiepte parkeerlaag. Per woonlaag zijn vijf tot zes appartementen gesitueerd. Verspringend metselwerk zorgt voor een opdeling van het volume. De hoofdvorm vormt een Z in reliëfmetselwerk met kleine raamopeningen. De restruimte van de Z is opgevuld met vlak metselwerk waarin door middel; van grote raampartijen de hoeken ‘open’ zijn gemaakt. De uitkragende balkons markeren de individuele appartementen en vormen samen met de verspringende gevelopeningen een dynamisch gevelbeeld.

zicht vanuit potgieterlaan

De entree aan de Potgieterlaan is duidelijk zichtbaar vanaf de straat. Een grote betonnen luifel omkaderd de entree die in een warme houtkleur is uitgevoerd. De gesloten deuren zijn vlak gedetailleerd, de toegang tot het gebouw wordt gevormd door een grote glazen pui.

entree