Klassiek archetype

Impressie van Hooftstraat te Alphen aan den Rijn

Voor de uitbreiding van een woonhuis in de historische Hooftstraat te Alphen aan den Rijn heb ik een ontwerp gemaakt voor de inpassing van een klassiek archetype. Het ontwerp betreft de uitbreiding van het bestaande woonhuis met garage, zitkamer en slaapverdieping op de plaats van de huidige vervallen garage.

hooftstraat_alphen01

Het ontwerp gaat uit van een inpassing van een archetypisch volume in de rij van historische lintbebouwing langs de Oude Rijn. De doorgaans rechte gevels (met flauwe terugliggende kap) vormen het huidige straatbeeld. De vele verbouwingen en opbouwen die in de loop der jaren zijn toegevoegd aan de bebouwing geven een onsamenhangend beeld. Met de inpassing van een ‘nieuw’ volume binnen het huidige straatbeeld is gekozen voor en doorbraak van het bestaande patroon, de klassieke archetypische vorm heeft zijn eigen herkenbare taal. In de materialisatie is gekozen voor klassieke natuurlijke materialen als baksteen en houten kozijnen, toch heeft de architectuur een warme en moderne uitstraling.

Het volume is een toevoeging aan het bestaande naastgelegen woonhuis. Op de plaats van de huidige vervallen garage is een groter volume ontworpen dat naast een ruime garage en zitkamer op de begane grond ook een slaapverdieping met drie slaapkamers en badkamers voorziet. De footprint is verkleind ten opzicht van de huidige garage om aan de achterzijde aan de Oude Rijn een ruim terras mogelijk te maken.

Model

Helaas is het schets ontwerp (nog) niet uitgevoerd.